Причината е недостиг на кадри в БДЖОколо 150 пенсионери карат влакове у нас,

...
Причината е недостиг на кадри в БДЖОколо 150 пенсионери карат влакове у нас,
Коментари Харесай

3100 лева заплата за машинист в БДЖ, масово пенсионери карат влаковете

Причината е дефицит на фрагменти в БДЖ

Около 150 пенсионери карат влакове у нас, а повода е недостиг на кадри в железниците. Това сочат данни на БДЖ и синдикатите в жп превоза. В момента близо 1000 души работят като главни машинисти в двете сдружения на БДЖ - тези за пътнически и товарни транспорти. Отделно има и към 250 помощник-машинисти.

По публични данни в пътнически транспорти към 9,5% от локомотивния личен състав е с към този момент добито право на пенсия с уточнението, че машинистите имат приета втора категория труд и се пенсионират на 57-58 години. В товарните транспорти към 7% от машинистите са пенсионери. „ Картинката е сходна във всички звена на железниците. Малко са младите  фрагменти . В момента над 60% от заетите в жп превоза са сред 50- и 59-годишни. Едва 4% от работната мощ е на възраст под 30 години “, сподели за „ “ Петър Бунев, ръководител на Синдиката на железничарите в България.

 В момента междинната брутна работна заплата в „ БДЖ - Пътнически транспорти “ ЕООД е 2048 лева В случая на локомотивен машинист с 10 годишен трудов стаж обаче това заплащане е 3100 лева, което дава краен резултат от към 2200 лева чисти пари след удръжките. В товарните транспорти пък обичайно заплатите са по-високи поради по-лошите условия на труд и нередовния темп на работа и отмора. За същия стаж машинист там взема 3500 бруто.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР